onsdag, desember 02, 2009

Inspirerende

En av de tingene jeg ikke får overveldende mye av i løpet av en eksamenstid er inspirasjon. Derfor må jeg gå andre steder for å finne denne inspirasjonen. En av mine favorittsteder for utømmelig inspirasjon er TED.com. Her er en smakebit.



Utrolig hvor stilige ting man kan lage om man bare har nok tid, strips og plastrør.

God advent, forresten!

5 kommentarer:

Runa sa...

Jeg skjønte ikke helt greia.. Er den elektrisk? Den kunne gå på vind skjønte jeg. Men da kommer den jo aldri dit den skal hvis vinden skifter?

Og hvorfor var det så viktig at de kunne gå på stranda?

Tobias sa...

Ingen av de er elektriske, og de er utelukkende drevet av vind.

De enkleste gikk på tvers av vinden, en vei. De større kunne gå i hvilken som helst retning, da de lagret energien fra vinden som trykk i vannflasker, for så å kunne bruke den til å gå dit den ville.

Stranda var viktig fordi den er enkel å gå på (flat, lite hindringer osv). De største dyrene kunne (fortsatt kun ved hjelp av vind og vannflasker) telle hvor mange skritt det var mellom gressbakkene og vannet, og dermed alltid holde seg på stranda.

Han hadde laget en veldig stilig mekanisme ved hjelp av en vannflaske med lavt trykk, og en tynn slange som gjorde at den kunne registrere når den var i nærheten av vann. Da vil den gå vekk fra vannet igjen.

Alt dette til sammen er ganske imponerende når det ikke er noe elektronikk, og alle delene er lett tilgjengelige på biltema for en svært billig penge.

Runa sa...

Åssen klarte den å telle da?

Tobias sa...

Det er det som er stilig!

Han laget en mekanisme som kunne telle binært, altså med nuller og ett-tall. Kombinasjoner av disse gir forskjellige tall: 001=1, 010=2, 011=3, 100=4, 101=5 osv.

Måten han fikk til det her på var at han laget en mekanisme med trykk i slanger, og ventiler som gjorde at for hver gang den tok et skritt, så endres stillingen til noen rør. Disse kan enten være i posisjon "1" eller "0", og endres i riktig rekkefølge. Dermed teller den hvor mange skritt den har brukt. Hvis den begynner helt inne på land, og går mot vannet, så teller den skritt hele veien.

Denne er igjen koblet til den vannsensoren han laget, og kan da slutte og telle, og slutte å gå, når den har kommet til vann.

Etterpå kan den dermed holde seg på stranda, fordi den husker hvor langt det er ned til vannet. Litt som en blind person som teller skritt.

En premiss vil jo være at strandlinja er relativt rett.

Runa sa...

Skjønte ikke helt hvordan den klarer å huske ant skritt, men mannen (for jeg regner med det var en mann..) er jo genial! :D
Veldig kult dyr. Jeg kjøper en sånn. Du tar vel opp bestillinger?